BRÉKING: KIBERTÁMADÁS a világ ellen

Magyarországot is elérhette

2017.05.12. 22:15

Már 74 ország intézményeit érinti a pénteken indult zsarolóvírusos támadáshullám, ami a brit egészségügyi rendszer összeomlásával kezdődött. Egy külföldi portál értesülései szerint magyar érintettség is van, a Telenornál pénteken kikapcsoltatták a dolgozók számítógépeit.

Miután egy windowsos zsarolóvírus miatt összeomlott a brit egészségügyi rendszer péntek este, a világ több más országából is érkeztek hasonló hírek, melyek szerint nemcsak kórházak, de távközlési cégek, informatikai vállalatok, energiaszolgáltatók rendszereit is sikerült zárolniuk a támadóknak. A jelek szerint egy összehangolt nemzetközi támadásról van szó.

Eddig még nem érkezett hír magyar érintettségről, de a Bleepingcomputers belsős forrásokra hivatkozva azt írja, a magyar Telenor is érintett a zsarolóvírusos támadásban. A lap úgy tudja, hogy a cég SMS-ben küldött ki figyelmeztetést dolgozóinak a nap során, hogy kapcsolják ki számítógépeiket, vagy kapcsolódjanak le a belsős VPN-hálózatról. A szolgáltatót kerestük ez ügyben, amint választ kapunk, cikkünket frissítjük.

A Malwaretech közben készített egy online térképet, amin valós időben lehet követni a zsarolóvírus áldozatait, a térképen Magyarországot is érintettként jelzi. Az Országos Rendőr-főkapitányságot is megkerestük, érkezett-e hozzájuk bejelentés magyar rendszerek megtámadásával kapcsolatban.

A spanyol Telefonica távközlési cég informatikai rendszerét is támadás érte pénteken, ami belső hálózatukat érintette, az ügyfelekre és a szolgáltatásokra nem volt kihatással. Ott ugyanilyen intézkedést rendeltek el, a támadást később elismerte a cég. A Portugal Telecom telekommunikációs cég rendszerét is megfertőzték.

forrás: 24.hu