Elképesztő ötlet az öngyilkosságra

Brutális öngyilkosság - a rendőrök sem láttak még ilyet

2017.05.13. 09:33

Különösen extrém módját választotta az öngyilkosságnak egy kétgyermekes édesapa. A férfi szemernyi sanszot sem hagyott magának a túlélésre.

Döbbenetes módon vetett véget életének a Pest megyei településen élő férfi. Délután beült a kertjében parkoló kocsijába, a nyakába kötelet vett, amelyet előzőleg egy öles fához erősített. Egyesbe tette a váltót, gázt adott, a kocsi meglendült, a férfinak esélye sem volt a túlélésre. A közelben dolgozók riasztották a mentőket, de mire a helyszínre értek, már csak a halál beálltát tudták megállapítani. 

- Sokan odasereglettek, amikor ez a szörnyűség megtörtént. Körülbelül két óra körül járhatott, a házzal szemben van egy óvoda, még szerencse, hogy a kicsik nem láttak semmit. Itt mindenki azt gondolja, hogy régóta tervezgethette, hogy így végez magával, ehhez hatalmas elszántságra lehetett szüksége - vélekedett egy közelben lakó asszony.

A rendőrség közigazgatási eljárásban vizsgálja a haláleset körülményeit. Csehák Hajnalka pszichológus szerint bár extrémnek tűnhet ez a módszer, valójában az önakasztás egyik változatáról beszélhetünk.

- Az akasztás a férfiakra jellemző öngyilkossági módszer, az önakasztók biztosra akarnak menni, és csak nagyon ritkán élik túl cselekményüket. Akik hirtelen felindulásból próbálkoznak öngyilkossággal, azoknál ez általában egy segélykiáltás, és nem végződik halállal. A komoly elszántsággal készülők azonban pontos forgatókönyvet készítenek és aztán végre is hajtják tervüket - tette hozzá a szakértő.


Nem ritka, hogy az öngyilkosok egészen extrém módját választják az éle­tük befejezésének. 2011-ben az egész országot megrázta a Budaörsön megtalált öngyilkos lányok halála. Egyikük 19, másikuk 21 éves volt, az interneten kötöttek végzetes szövetséget, majd sósavból és mészből halálos gázelegyet kevertek és egy autóban ülve belélegezték azt. 

Az egyik legdöbbenetesebb külföldi eset egy szingapúri férfihoz köthető. Nordin Montong, a Szingapúri Állatkert 32 éves gondozója öngyilkossági szándékkal kereste fel a tigrisek ketrecét, ahol a nagymacskákat addig ingerelte egy seprűvel és egy vödörrel, míg azok széttépték. 


Figyelemfelhívó jelek 

Az öngyilkossági kísérletnek számos figyelemfelhívó jele lehet. Ezek észlelésével akár mi magunk is segíthetünk a bajbajutotton. A legáltalánosabb árulkodó jelek a következők:

 • érzelmi beszűkültség, 
 • társas kapcsolatok hanyagolása, 
 • sikertelennek, feleslegesnek, haszontalannak érzi magát, 
 • megkeseredett, 
 • depressziós, 
 • szorongó, 
 • stresszes, 
 • öngyilkosságról, halálvágyról beszél, 
 • nő az alkohol vagy drogfogyasztása, 
 • napról napra hangulatváltozásokon megy keresztül (sírás, veszekedés, öröm), 
 • étvágycsökkenés, fogyás, elutasító.

Részletek: https://www.webbeteg.hu/cikkek/psziches/12535/ongyilkossag 


VAN SEGÍTSÉG!

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes lelkielsősegély-számot, vagy keresse fel a suicidprevencio.hu weboldalt!