19 halott, több mint 50 sebesült

Robbanás egy manchesteri koncerten

2017.05.23. 07.20

Tizenkilencen meghaltak és mintegy ötvenen megsebesültek, amikor robbanás történt hétfő éjjel, helyi idő szerint fél 11 körül a Manchester Arenában, Ariana Grande amerikai énekesnő koncertje után a stadion előcsarnokában - számolt be a BBC. Az emberek épp távoztak a helyszínről.

A Guardian tudósítása szerint 59 embert vittek kórházba, többeket pedig a helyszínen láttak el. Félő, hogy az áldozatok között sok gyerek és tizenéves van, erről itt írtunk.

A robbanás oka egyelőre ismeretlen, de Theresa May miniszterelnök elmondása szerint a rendőrség feltételezett terrortámadásként kezeli a történteket. Ezt a rendőrség is megerősítette. A terrorelhárítás és az MI5 belbiztonsági szervezet is részt vesz a lehetséges közreműködők utáni kutatásban.

A brit közmédia amerikai tisztviselőktől származó, meg nem erősített értesülései szerint öngyilkos merénylő hajthatott végre támadást. Tudósítójuk a helyszínen önkéntes mentőkkel beszélt, akik elmondták, hogy a sérülteknek repeszektől származó sérüléseik vannak.

21 ezren lehettek a koncerten, sok gyermek és tinédzser. Sokan a városban ragadtak, nem tudnak hazajutni - írja a Guardian. Nekik a helyiek igyekeznek segíteni, sokan szállást ajánlottak, teát visznek, ingyen fuvart ajánlanak, amihez a taxisok is csatlakoztak. A lap azt írja: az egyik manchesteri kórház baleseti osztályát, ahol a sebesülteket kezelik, lezárták a rendőrök, bizonyítékok tárolására használt zacskókkal járnak ki-be a nyomozók.

Az ABC News angol nyelvű beszámolója a robbantásról: 

Andy Holey, aki feleségéért és lányáért ment az arénához, a BBC-nek elmondta: miközben várakozott, hatalmas robbanás történt, ami tíz méterre lökte őt. Emberek hevertek a földön, ő felkelt és a családját kezdte keresni, akik végül épségben előkerültek. Holey szerint a robbanás a jegypénztár közelében történt. 

Emma Johnson és férje két gyermekére várt, amikor megtörtént a robbanás. "Az egész épület megrázkódott, majd tűz lobbant fel" - mondta, és ő is hozzátette, hogy a földön mindenfelé emberek feküdtek.

A rendőrség körülzárta a környéket, igyekeznek az embereket minél messzebb szorítani. A BBC tudósítója szerint nagyon sok a fiatal. Mindenki igyekezett minél többet megtudni arról, hogy mi történt, és tudatni családjával, hogy épségben van.

Ariana Grande a Twitteren azt írta: "Összetörtem. A szívem mélyéből sajnálom. Nincsenek szavaim." A TMZ értesülése szerint az énekesnő felfüggeszti turnéját, ami Lengyelországot és Németországot is érintette volna.

A közelben egy elhagyott csomag is riadalmat okozott, amit a rendőrség irányított robbantással "ártalmatlanított", de mint kiderült, nem volt veszélyes, csak elhagyott ruhák voltak 

Nagy-Britanniában június 8-án előrehozott parlamenti választások lesznek, a történtek miatt viszont a pártok azt közölték, felfüggesztik a kampányt.